English Compositions' Icon (1)

[FREE PDF] Tiger in the Zoo MCQs | First Flight Poem 3 [TERM 1]

Dear students, recently CBSE announced that they will be gradually revising the question pattern in the upcoming examinations for almost all subjects, including English. They declared that from now on, at least 50% of the total questions will be multiple-choice based questions (MCQs). Based on this decision of the board, we have decided to come up with sessions discussing model MCQs as per the guidelines.

This session is going to be focused on MCQs exclusively based on English, First Flight Poem 3, 'Tiger in the Zoo'. 

Feature image of Tiger in the Zoo MCQs With Answers

Tiger in the Zoo MCQs Short Summary

'Tiger in the Zoo' by Leslie Norris, is a poem that talks about the plight of zoo animals. A tiger is walking around in the limited space in his cage. He is angry and feels restless. He should instead be in his natural habitat, lurking in shadows, hiding in tall grass, waiting for plump deers to come to drink water. He should be hunting his prey, roaming freely in the jungle and terrorising the houses near the edge of the jungle. But he is cruelly locked up in a concrete cell, caged, he walks up and down, uninterested in visitors who have come to watch him. He hears the sound of the patrolling cars at night as he looks up at the bright, marvellous stars in the sky. 

Tiger in the Zoo MCQs With Answers

  1. Who wrote the poem 'Tiger in the Zoo'? 

A. Leslie Norris
B. Robert Frost 
C. Charles Patrick 
D. Rudyard Kipling 

Answer: A. Leslie Norris

2. What do you mean by 'natural habitat'? 

A. an ecological or environmental area where a specific species lives
B. a park
C. a zoo
D. a house

Answer: A. an ecological or environmental area where a specific species lives

Also Read:  [FREE PDF] Nelson Mandela MCQs | CBSE Class 10 English Chapter 2 [TERM 1]

3. What is a tiger's natural habitat? 

A. Zoo
B. Jungle
C. Park
D. Village 

Answer: B. Jungle

4. What is the function of a zoo? 

A. Provide food and shelter to wild animals 
B. A place where wild and domesticated animals are exhibited in captivity
C. Protect people from wild animals 
D. Domesticate animals 

Answer: B. A place where wild and domesticated animals are exhibited in captivity

5. What is the tiger doing in his cage? 

A. Eating a deer
B. Drinking water
C. Walking around angrily in the limited space
D. Looking at visitors 

Answer: C. Walking around angrily in the limited space

6. What should he be doing instead in his natural habitat? 

A. Lurking in shadows, hunting, terrorising people 
B. Sitting in a cage
C. Roaming in a sanctuary 
D. Living in a house

Answer: A. Lurking in shadows, hunting, terrorising people 

7. What does the tiger see with his brilliant eyes at the end of the poem? 

A. the brilliant stars
B. the sun
C. the flowers
D. the zookeepers 

Answer: A. the brilliant stars

8. What is a better alternative to zoos for the conservation of animals? 

A. Bigger zoos
B. Animal sanctuaries 
C. Domestication 
D. Shelters

Answer: B. Animal sanctuaries 

9. The tiger in the zoo is a victim of _____. 

A. Human cruelty 
B. Human kindness 
C. Hunger
D. Compassion 

Answer: A. Human cruelty 

10. How is the tiger feeling in the cage? 

A. Happy and jolly
B. Angry and restless 
C. Pleasant and warm 
D. Hungry

Answer: B. Angry and restless 

11. Is the tiger paying attention to the visitors? 

A. Not at all
B. Yes, he is very interested 
C. Yes, he is looking at them
D. There are no visitors 

Also Read:  [Free PDF] Letter Writing MCQs | Q&A | CBSE Class 10|11|12 [TERM 1]

Answer: A. Not at all

12. What does the poet want for the tiger? 

A. Freedom to be in his natural habitat 
B. To remain in the zoo
C. To eat a deer for dinner
D. To terrorise villages 

Answer: A. Freedom to be in his natural habitat

  • Choose the correct meaning of the following words:

13. Stalk

A. pursue or approach stealthily 
B. making happy noises
C. a flowering plant 
D. an animal's jaws

Answer: A. pursue or approach stealthily

14. Vivid

A. Faded in colour
B. Intensely deep or bright in colour
C. White and black
D. Grey shades

Answer: B. Intensely deep or bright in colour 

15. Stripes 

A. A long, narrow band or strip differing in colour or texture from the surface on either side of it
B. A type of plant
C. Circular marks
D. Rectangular marks

Answer: A. A long, narrow band or strip differing in colour or texture from the surface on either side of it

16. Rage

A. Overwhelming sadness
B. Overwhelming happiness 
C. Violent uncontrollable anger
D. Slight anger

Answer: C. Violent uncontrollable anger

17. Lurking 

A. remaining hidden so as to wait in ambush
B. A person's shadow
C. Staying indoors
D. Staying outdoors 

Answer: A. remaining hidden so as to wait in ambush

18. Plump

A. Delicious 
B. Having a full rounded shape
C. A type of fruit
D. A type of dessert 

Answer: B. having a full rounded shape

19. Snarls

A. A type of snail 
B. The saliva of snails 
C. A tiger's teeth
D. Make an aggressive growl with bared teeth

Answer: D. Make an aggressive growl with bared teeth

20. Fang

A. A long sharp tooth 
B. Rounded tooth
C. Broken tooth
D. A type of beak

Also Read:  [FREE PDF] The Hundred Dresses Part 2 MCQs | First Flight Chapter 6 [TERM 1]

Answer: A. A long sharp tooth

21. Terrorise 

A. Create and maintain a state of extreme fear and distress in someone
B. Kill someone 
C. Rob someone 
D. Steal from someone 

Answer: A. Create and maintain a state of extreme fear and distress in someone

22. Concrete 

A. Bricks
B. Roof 
C. A type of building material
D. Walls 

Answer: C. A type of building material

23. Patrol

A. Police 
B. A fossil fuel
C. keep watch over (an area) by regularly walking or travelling around it
D. Petrol

Answer: C. keep watch over (an area) by regularly walking or travelling around it

24. Brilliant 

A. White
B. Marvellous 
C. Shiny 
D. Faded

Answer:  answer this question in the comment section below. To know the right answer of this question kindly join our Telegram channel. 


These were our model MCQs based on the poem 'Tiger in the Zoo'. I hope that going through this session helped you gain an understanding of the question mentality and demand of CBSE. For your further help, you can download this entire session and store it as a PDF. If you have liked this initiative and found the session useful, kindly leave a quick comment to let us know. Besides, if you want me to cover such MCQ sessions on any specific topic of English literature/language, please let us know that as well.

To get the latest update about our upcoming sessions please join our telegram channel. Thank you for being with us. Have an excellent exam ahead.

MCQs for CBSE Class 10 English with Answers First Flight Prose:

CHAPTER-1: A Letter To God MCQs
CHAPTER-2: Nelson Mandela MCQs
CHAPTER-3: Two Stories about Flying MCQs
CHAPTER-4: The Hundred Dresses - I
CHAPTER-5: The Hundred Dresses - II

Join us on Telegram