English Compositions' Icon (1)

[FREE PDF] Nelson Mandela MCQs | CBSE Class 10 English Chapter 2 [TERM 1]

Dear students, recently CBSE announced that they will be gradually revising the question pattern in the upcoming examinations for almost all subjects, including English. They declared that from now on, at least 50% of the total questions will be multiple-choice based questions (MCQs). Based on this decision of the board, we have decided to come up with sessions discussing model MCQs as per the guidelines.

This session is going to be focused on MCQs exclusively based on English, chapter 2, 'Nelson Mandela - Long Walk To Freedom'. 

Nelson Rolihlahla Mandela was a South African anti-apartheid revolutionary, political leader, and philanthropist who served as the first president of South Africa from 1994 to 1999. This chapter is extracted from his autobiography 'Long Walk to Freedom'.

Feature image of Nelson Mandela MCQs With Answers

Nelson Mandela MCQs With answers

  1. Who was Nelson Mandela? 

A. South Africa's first black president 
B. South America's first black president 
C. South Africa's first vice president 
D. South America's first vice president 

Answer: A. South Africa's first black president

2. Nelson Mandela's full name is:

A. Nelson Thabo Mandela
B. Nelson Joseph Mandela
C. Nelson Rolihlahla Mandela
D. Nelson Zenani Mandela 

Answer: C. Nelson Rolihlahla Mandela

3. When was Nelson Mandela born? 

A. 18 July 1918
B. 18 June 1918
C. 19 July 1819
D. 19 June 1819

Answer: A.18 July 1918

4. When did Nelson Mandela die? 

A. 5 December, 2003
B. 13 December, 2003
C. 5 December, 2013
D. 13 December, 2013

Answer: C. 5 December 2013

5. What is the name of Nelson Mandela's autobiography? 

A. Nelson Mandela's autobiography 
B. Long Walk to Freedom 
C. African apartheid 
D. My experiments with truth

Answer: B. Long Walk to Freedom 

6. What was the name of Nelson Mandela's political party? 

A. African National Congress 
B. South African Congress 
C. North African Congress 
D. Southern National Congress 

Answer: A. African National Congress 

7. How long did Nelson Mandela stay imprisoned? 

A. 10 years
B. 10 months 
C. 30 months 
D. 30 years

Answer: D. 30 years

8. How many seats did Nelson Mandela's party win in 1994?

A. 143
B. 254
C. 252
D. 145

Answer: C. 252

9. When did democratic elections start in South Africa? 

A. 1943
B. 1944
C. 1945
D. 1946

Answer: B.1944

10. On what day did Nelson Mandela become South Africa's first black president? 

A. 10 January 1944
B. 10 May 1944
C. 10 June 1944
D. 10 December 1944

Answer: B. 10 May, 1944

11. Where did the inauguration ceremony take place? 

A. Union Buildings amphitheatre in Pretoria
B. Union Buildings amphitheatre in Rome
C. Union Buildings amphitheatre in New York 
D. Union Buildings amphitheatre in Paris

Answer: A. Union Buildings amphitheatre in Pretoria

12. The amphitheatre was made up of which material? 

A. Cement 
B. Bricks
C. Stone
D. Sandstone 

Answer: D. Sandstone 

13. Nelson Mandela's government was South Africa's first _______ government. 

A. Democratic, non-racial 
B. All white
C. Democratic, all-white
D. All black

Answer: A. Democratic, non-racial

14. Who accompanied Nelson Mandela on the inauguration day? 

A. His son, Thabo 
B. His son, Zenani
C. His daughter, Thabo
D. His daughter, Zenani

Answer: D. His daughter, Zenani

15. "Out of the experience of an extraordinary human disaster that lasted too long" - what human disaster is Nelson Mandela talking about? 

A. Apartheid, cruelty against Blacks
B. Cruelty against Whites 
C. Cruelty against Asians
D. Cruelty against animals 

Answer: A. Apartheid, cruelty against Blacks

16. Which of these buildings is made up of sandstone? 

A. Red fort
B. Taj Mahal
C. Victoria Memorial 
D. Moti Masjid 

Answer: A. Red Fort 

17. What is the "glorious human achievement" that Nelson Mandela talks about in his speech? 

A. Freedom of Blacks, end of apartheid 
B. Freedom of Whites 
C. Freedom of India from British rule
D. Winning the World War 

Answer: A. Freedom of Blacks, end of apartheid 

18. What does Mandela thank the international leaders for?

A. For helping the Whites 
B. For helping the Blacks
C. For fighting together in war
D. For coming to witness the inauguration of a new non-racial government 

Answer: D. For coming to witness the inauguration of a new non-racial government

19. How many national anthems were sung on the inauguration day? 

A. 1
B. 2
C. 0
D. 3

Answer: B. 2

20. Why were two national anthems sung? 

A. One for Whites, one for Blacks; for equality 
B. Because there were two different languages 
C. Because many people didn't know English 
D. Because of White supremacy 

Also Read:  [Free PDF] Letter Writing MCQs | Q&A | CBSE Class 10|11|12 [TERM 1]

Answer: A. One for Whites, one for Blacks; for equality

21. Which emotion comes more naturally to the heart? 

A. Love
B. Hate
C. Anger
D. Discrimination 

Answer: A. Love

22. What are the twin obligations in the life of a person? 

A. Obligation to food and wine
B. Obligation to nation and military 
C. Obligation to his family and nation
D. Obligation to family and wife

Answer: C. Obligation to his family and nation

22. Why did Nelson Mandela say that the oppressor needs to be liberated as well? 

A. Because the oppressed need liberation 
B. Because the oppressor is also enslaved to his hatred
C. Because the oppressor is imprisoned 
D. Because the oppressed need freedom

Answer: B. Because the oppressor is also enslaved to his hatred

  • Choose the correct meaning of the following words/phrases:

23. A rainbow gathering of different colours and nations

A. A great ability (almost unimaginable) to remain unchanged by suffering (not losing hope, goodness or courage)
B. A beautiful coming together of various peoples, like the colours in a rainbow
C. The centre of racial superiority
D. A sign of human feeling (goodness, kindness, pity, justice, etc.)

Answer: B. A beautiful coming together of various peoples, like the colours in a rainbow

24. The seat of white supremacy

A. The centre of racial superiority
B. Feel deeply emotional, remembering and understanding all the past events that have led up to the moment
C. A beautiful coming together of various peoples, like the colours in a rainbow
D. A sign of human feeling (goodness, kindness, pity, justice, etc.)

Answer: A. The centre of racial superiority

25. Be overwhelmed with a sense of history

A. The centre of racial superiority
B. Feel deeply emotional, remembering and understanding all the past events that have led up to the moment
C. A sign of human feeling (goodness, kindness, pity, justice, etc.)
D. A half-secret life, like a life, lived in the fading light between sunset and darkness

Answer: B. Feel deeply emotional, remembering and understanding all the past events that have led up to the moment

26. The resilience that defies the imagination

A. Feel deeply emotional, remembering and understanding all the past events that have led up to the moment
B. The centre of racial superiority
C. A great ability (almost unimaginable) to remain unchanged by suffering (not losing hope, goodness or courage)
D. A sign of human feeling (goodness, kindness, pity, justice, etc.)

Answer: C. A great ability (almost unimaginable) to remain unchanged by suffering (not losing hope, goodness or courage)

27. A glimmer of humanity

A. A sign of human feeling (goodness, kindness, pity, justice, etc.)
B. A half-secret life, like a life, lived in the fading light between sunset and darkness
C. A beautiful coming together of various peoples, like the colours in a rainbow
D. The centre of racial superiority

Answer: A. A sign of human feeling (goodness, kindness, pity, justice, etc.)

28. A twilight existence

A. A great ability (almost unimaginable) to remain unchanged by suffering (not losing hope, goodness or courage)
B. The centre of racial superiority
C. A sign of human feeling (goodness, kindness, pity, justice, etc.)
D. A half-secret life, like a life, lived in the fading light between sunset and darkness

Answer: D. A half-secret life, like a life, lived in the fading light between sunset and darkness

29. Inauguration 

A. the formal admission of someone to office
B. the informal passing of the crown
C. a house warming party
D. a victory celebration 

Answer: A. the formal admission of someone to office

30. Apartheid 

A. partying 
B. a policy or system of segregation or discrimination on grounds of race
C. a policy to implement equal rights 
D. a policy to implement justice 

Answer: B. a policy or system of segregation or discrimination on grounds of race

31. Dignitaries 

A. A person with knowledge 
B. A person considered to be important because of high rank or office
C. A white person 
D. A medical professional 

Answer: B. A person considered to be important because of high rank or office 

32. Besieged 

A. Surrounded by the valley
B. Large in size
C. Small in size
D. Surrounded by armed forces aiming to capture it or force surrender

Answer: D. Surrounded by armed forces aiming to capture it or force surrender

33. Amphitheatre 

A. A theatre underwater 
B. A semicircular seating gallery in a theatre 
C. A rectangular gallery 
D. A triangular gallery 

Answer: B. A semicircular seating gallery in a theatre

34. Confer

A. Grant
B. Confiscate 
C. Take
D. Deliver

Answer: A. Grant 

35. Emancipation 

A. the freeing of someone from slavery
B. imprisoning someone 
C. migrating to another country 
D. coming back to your country 

Also Read:  [FREE PDF] Two Stories about Flying MCQs | CBSE Class 10 English Chapter 3 [TERM 1]

Answer: A. the freeing of someone from slavery

36. Spectacular array

A. Dull display 
B. An impressive display 
C. Light-coloured display 
D. Black-coloured display 

Answer: B. An impressive display 

37. Chevron

A. L shaped pattern
B. V-shaped pattern
C. T shaped pattern 
D. W shaped pattern

Answer: B. V-shaped pattern 

38. Despised 

A. Feel happy 
B. Feel sad
C. Feel contempt 
D. Feel angry

Answer: C. Feel contempt 

39. Profound 

A. Very happy 
B. Very great or intense 
C. Unimpressive 
D. Not important 

Answer: B. Very great or intense 

40. Resilient 

A. Forcing someone to be silent 
B. Always silent 
C. Very talkative 
D. Able to withstand or recover quickly from difficult conditions

Answer: D. Able to withstand or recover quickly from difficult conditions

41. Prejudice 

A. preconceived opinion that is not based on reason or actual experience
B. opinions based on truth
C. laws that help the poor
D. laws that take away from the poor

Answer: A. preconceived opinion that is not based on reason or actual experience

42. Curtailed 

A. Impose duties 
B. Impose taxes
C. Reduce in extent or quantity 
D. Increase in extent or quantity 

Answer: C. Reduce in extent or quantity 

43. Transitory 

A. Not permanent 
B. Permanent 
C. Judicial 
D. Non-judicial 

Answer: A. Not permanent 

44. Illusion 

A. A deceptive impression
B. A mythical creature 
C. An unknown object 
D. A known object

Answer: A. A deceptive impression

45. Inevitable 

A. Unavoidable 
B. Unauthorized 
C. Unavailable 
D. Unknown 

Answer: A. Unavoidable 

46. Inclination 

A. A rectangular surface 
B. a person's natural tendency or urge to act or feel in a particular way 
C. A type of marking 
D. A category of law

Answer: B. a person's natural tendency or urge to act or feel in a particular way

47. Outlaws

A. Not affected by laws
B. Outside the laws 
C. a person who has broken the law, especially one who remains at large or is a fugitive
D. Not under the government 

Answer: C. a person who has broken the law, especially one who remains at large or is a fugitive

48. Rebellion 

A. an act of armed resistance to an established government or leader
B. the group of people with the authority to govern a country or state; a particular ministry in office
C. the provision of money, resources, or information to help someone
D. the state of being imprisoned; captivity

Answer: A. An act of armed resistance to an established government or leader

49. Government 

A. the group of people with the authority to govern a country or state; a particular ministry in office
B. a group of people organizing a picnic 
C. a group of people cleaning the zoo
D. the provision of money, resources, or information to help someone

Answer: A. the group of people with the authority to govern a country or state; a particular ministry in office

50. Constitution 

A. the action of bringing someone or something under domination or control
B. the provision of money, resources, or information to help someone
C. a body of fundamental principles or established precedents according to which a state or other organization is acknowledged to be governed
D. the state of being imprisoned; captivity

Answer: C. a body of fundamental principles or established precedents according to which a state or other organization is acknowledged to be governed

51. Contribution 

A. the part played by a person or thing in bringing about a result or helping something to advance
B. being unhelpful 
C. the law of a nation
D. the action of bringing someone or something under domination or control

Answer: A. the part played by a person or thing in bringing about a result or helping something to advance

52. Assistance 

A. Being unhelpful 
B. the action of bringing someone or something under domination or control
C. the action of humiliating someone or the state of being humiliated
D. the provision of money, resources, or information to help someone

Answer: D. the provision of money, resources, or information to help someone

53. Subjugation 

A. the quality or state of being free
B. the refusal to accept or comply with something
C. the action of bringing someone or something under domination or control
D. the state of being imprisoned; captivity.

Answer: C. the action of bringing someone or something under domination or control

54. Humiliation 

A. the action of humiliating someone or the state of being humiliated
B. Being angry at someone 
C. Being distant 
D. Being inhumane 

Answer: A. the action of humiliating someone or the state of being humiliated

55. Imprisonment 

A. the state of being imprisoned; captivity
B. the right to freedom 
C. staying indoors
D. staying outdoors 

Also Read:  [FREE PDF] From The Diary Of Anne Frank MCQs | CBSE Class 10 English Chapter 4 [TERM 1]

Answer: A. The state of being imprisoned; captivity

56. Resistance 

A. Electrical conductivity 
B. the refusal to accept or comply with something
C. Accepting something
D. Being confused 

Answer: B. the refusal to accept or comply with something

57. Liberty 

A. A statue 
B. the quality or state of being free
C. the state of being denied freedom
D. A bridge

Answer: B. the quality or state of being free

58. Poverty

A. state or condition in which a person or community lacks the financial resources and essentials for a minimum standard of living
B. the action of removing someone's doubts or fears
C. preventing people from doing what they want to do
D. thing regarded as representative or symbolic of something else

Answer: A. state or condition in which a person or community lacks the financial resources and essentials for a minimum standard of living

59. Deprivation 

A. Privilege 
B. Necessity 
C. the lack or denial of something considered to be a necessity 
D. the lack of privilege 

Answer: C. the lack or denial of something considered to be a necessity

60. Reassurance 

A. the action of removing someone's doubts or fears
B. to make someone happy 
C. to make someone doubtful 
D. to praise someone 

Answer: A. the action of removing someone's doubts or fears

61. Unmindful 

A. Conscious and aware
B. Full of awareness 
C. Unconscious and unaware
D. Sorrowful 

Answer: C. Unconscious and unaware

62. Discrimination 

A. the fair and equal treatment of different categories of people 
B. equality and equal rights
C. the unjust or prejudicial treatment of different categories of people, especially on the grounds of race, age, sex, or disability
D. unbiased judicial treatment 

Answer: C. the unjust or prejudicial treatment of different categories of people, especially on the grounds of race, age, sex, or disability

63. Racial injustice 

A. Racial injustice occurs when all the races are treated equally. 
B. Racial injustice occurs when everyone has equal rights. 
C. Racial injustice is a myth. 
D. Racial injustice occurs anytime a person is denied their constitutional rights based upon the colour of their skin. 

Answer: D. Racial injustice occurs anytime a person is denied their constitutional rights based upon the colour of their skin. 

64. Restrictive laws

A. Law that allows people to move freely. 
B. Laws that allow people full freedom. 
C. Laws that prevent people from doing what they want to do, or from moving freely. 
D. A specific category of laws that allow freedom. 

Answer: C. Laws that prevent people from doing what they want to do, or from moving freely. 

65. What do you mean by 'definite article'? 

A. The word 'the' is used in English to refer to a person or thing that is identified or specified. 
B. An article that is predefined. 
C. An article that needs to be defined. 
D. An article that needs no definition. 

Answer: A. The word 'the' is used in English to refer to a person or thing that is identified or specified. 

66. What are 'homophones'? 

A. A figure of speech involving the comparison of one thing with another thing of a different kind is used to make a description more emphatic or vivid. 
B. Each of two or more words has the same pronunciation but different meanings, origins, or spelling, for example, new and knew.
C. A figure of speech in which a word or phrase is applied to an object or action to which it is not literally applicable.
D. A thing regarded as representative or symbolic of something else.

Answer: Try answering this question in the comment section below. To know the right answer please join us on Telegram.


These were our model MCQs based on the chapter, 'Nelson Mandela - Long Walk to Freedom'. I hope that going through this session helped you gain an understanding of the question mentality and demand of CBSE. For your further help, you can download this entire session and store it as a PDF. Besides, if you want me to cover such MCQ sessions on any specific topic of English literature/language, please let us know that as well. Don’t miss our other important sessions on our website. 

To get the latest update about our upcoming sessions please join our telegram channel. Thank you for being with us. 

MCQs for CBSE Class 10 English with Answers First Flight Prose:

CHAPTER-1: A Letter To God MCQs
CHAPTER-2: Nelson Mandela MCQs
CHAPTER-3: Two Stories about Flying MCQs
CHAPTER-4: The Hundred Dresses - I
CHAPTER-5: The Hundred Dresses - II

Join us on Telegram