English Compositions' Icon (1)

[FREE PDF] From The Diary Of Anne Frank MCQs | CBSE Class 10 English Chapter 4 [TERM 1]

Dear students, recently CBSE announced that they will be gradually revising the question pattern in the upcoming examinations for almost all subjects, including English. They declared that from now on, at least 50% of the total questions will be multiple-choice based questions (MCQs). Based on this decision of the board, we have decided to come up with sessions discussing model MCQs as per the guidelines.

This session is going to be focused on MCQs exclusively based on English, chapter 4, 'From the diary of Anne Frank'. 

Feature image of From The Diary Of Anne Frank MCQs With Answers

From The Diary Of Anne Frank Short Summary

The chapter is extracted (with slight adaptation) from 'The Diary of a Young Girl, written by Anne Frank and published after her death. Anne Frank was a thirteen-year-old Jewish school girl, living with her family in Germany when the Nazis gained power. Because the Nazi government was persecuting Jews, her family moved to Amsterdam in the Netherlands. However, soon, the Nazi occupation extended to the Netherlands, and her family had to go into hiding to save their lives. 

Anne was gifted a diary for her thirteenth birthday. As she didn't have close friends, she decided to make the diary her best friend and began writing her thoughts in it. After years in hiding, her family was found by the Nazis who took them to concentration camps. Her mother was murdered in Auschwitz while Anne and her sister died of typhus in a concentration camp in Bergen-Belsen. The only survivor in her family was her father, who returned to Amsterdam after the Nazis fell. There he found her diary and convinced that it was a unique record, he took action to have it published in English under the name 'The Diary of a Young Girl'. 

From The Diary Of Anne Frank MCQs With Answers

  1. What was the full name of Anne Frank? 

A. Anneliese Marie ‘Anne’ Frank 
B. Anneliese 'Anne' Frank
C. Anne Marie Frank
D. Anneliese Frank

Answer: A. Anneliese Marie ‘Anne’ Frank

2. When was Anne Frank born? 

A. June 12, 1929
B. May 14, 1925
C. May 14, 1929
D.June 12, 1925

Answer: A. June 12, 1929

3. Which year did Anne Frank die? 

A. 1943
B.1944
C. 1945
D. 1946

Answer: C. 1945

4. Where were Anne's family and friends hiding during the German occupation of the Netherlands in WW2? 

A. Amsterdam 
B. Bolivia
C. Poland
D. Russia

Answer: A. Amsterdam 

5. What was the name of Anne's father? 

A. Otto Frank
B. Eddie Frank
C. Mark Frank
D. Sam Frank

Answer: A. Otto Frank

6. What was the name of Anne's mother? 

A. Edith Frank
B. Margot Frank
C. Elfriede Frank
D. Buddy Elias

Answer: A. Edith Frank

7. What was the name of Anne's sister? 

A.Edith Frank
B. Margot Frank
C. Elfriede Frank
D. Buddy Elias

Answer: B. Margot Frank

8. Where did Anne Frank die? 

A. Concentration camps in Bergen-Belsen
B. Concentration camps in Auschwitz 
C. Concentration camps in Treblinka 
D. Concentration camps in Majdanek 

Answer: A. Concentration camps in Bergen-Belsen

9. When was the diary given to Anne? 

A. On her 12th birthday 
B. On her 13th birthday 
C. On her 15th birthday 
D. On her 16th birthday 

Answer: B. On her 13th birthday 

10. When did Anne's family go into hiding? 

A. July 1942
B. June 1943
C. January 1943
D. September 1942

Answer: A. July 1942

11. Under what name was Anne Frank's diary published? 

A. The Diary of a Young Girl 
B. The Diary of Anne Frank
C. The Diary of Anne
D. From the diary of Anne Frank 

Answer: A. The Diary of a Young Girl 

12. What is a 'journal'? 

A. A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)
B. A written record of events with times and dates, usually official
C. A full record of a journey, a period of time, or an event, written every day
D. A book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day

Answer: C. A full record of a journey, a period of time, or an event, written every day

13. What is a 'diary'? 

A. A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)
B. A written record of events with times and dates, usually official
C. A full record of a journey, a period of time, or an event, written every day
D. A book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day

Answer: D. A book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day

14. What is a 'log'? 

A. A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)
B. A written record of events with times and dates, usually official
C. A full record of a journey, a period of time, or an event, written every day
D. A book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day

Also Read:  [FREE PDF] The Ball Poem MCQs With Answers for CBSE Class 10 [TERM 1]

Answer: B. A written record of events with times and dates, usually official

15. What is a 'memoir'? 

A. A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)
B. A written record of events with times and dates, usually official
C. A full record of a journey, a period of time, or an event, written every day
D. A book with a separate space or page for each day, in which you write down your thoughts and feelings or what has happened on that day

Answer: A. A record of a person’s own life and experiences (usually, a famous person)

16. Why did Anne Frank find writing in a diary a strange experience? 

A. She didn't like writing diaries 
B. She disliked the design of the diary
C. She thought no one would be interested in reading her diary in future 
D. She wanted to write a book instead 

Answer: C. She thought no one would be interested in reading her diary in future 

17. Why did Anne Frank decide to write in the diary? 

A. She liked writing and wanted to get things off her chest
B. She wanted to write a story
C. She liked the diary she was gifted 
D. She was forced to write

Answer: A. She liked writing and wanted to get things off her chest

18. "Paper has more ______ than people." Choose the correct word to fill in the blank. 

A. Space
B. Patience 
C. Happiness 
D. Sadness 

Answer: B. Patience 

How did Anne describe her 'diary'? 

A. A stiff-backed notebook
B. A beautiful journal
C. A floral notebook 
D. A depressing logbook 

Answer: A. A stiff-backed notebook 

19. What prompted Anne Frank to start writing in a diary? 

A. She didn't like talking to people 
B. She didn't have a 'true' friend 
C. She was angry with her sister 
D. She was angry with her mother 

Answer: B. She didn't have a 'true' friend 

20. What did Anne Frank name her diary? 

A. Cat
B. Kitty 
C. Kitten
D. Mickey

Answer: B. Kitty 

21. Why did Anne think she could confide more in her diary than in people?

A. Because she disliked people 
B. Because she wanted to stay alone
C. Because she thought a diary would be more patient than most people 
D. Because she didn't want to talk to people 

Answer: C. Because she thought a diary would be more patient than most people 

22. What do you mean by 'listless'? 

A. Without a list
B. With no energy or interest 
C. With a short list
D. Clueless 

Answer: B. With no energy or interest 

23. What does the word 'confide' mean? 

A. To tell personal things privately to a person that one trusts
B. To tell personal things to everyone 
C. To stay silent 
D. To talk a lot

Answer: A. To tell personal things privately to a person that one trusts

24. When and where was Anne's sister Margot born? 

A. 1926, Frankfurt in Germany 
B. 1925, Amsterdam in the Netherlands 
C. 1928, Frankfurt in Germany 
D. 1926, Amsterdam in the Netherlands 

Answer: A. 1926, Frankfurt in Germany 

25. How old were Anne's parents when they got married? 

A. Father - 35, mother - 25
B. Father - 36, mother - 25
C. Father - 34, mother - 24
D. Father - 35, mother - 24

Answer: B. Father - 36, mother - 25

26. Who was Anne's teacher in the sixth form? 

A. Miss Kuperus
B. Mrs Kuperus
C. Mrs Alias
D. Mrs Jones 

Answer: B. Mrs Kuperus

27. When did Anne's grandmother die? 

A. January 1942 
B. May 1941
C. June 1941
D. February 1942

Answer: A. January 1942

28. When did Anne Frank start writing in her diary? 

A. 10 January 1942
B. 20 January 1942
C. 10 June 1942
D. 20 June 1942

Answer: D. 20 June 1942

29. What does 'quaking in its boots' mean? 

A. Shaking with fear and nervousness
B. Happily chirping 
C. Wearing noisy boots
D. Dancing with joy

Answer: A. Shaking with fear and nervousness 

30. What is the meaning of the word 'ingenuity'? 

A. Generally 
B. Originality and inventiveness 
C. Old ideas
D. Lack of originality 

Answer: B. Originality and inventiveness 

31. What do you mean by 'incorrigible'? 

A. Unable to understand 
B. Unable to hear clearly 
C. Something that cannot be corrected 
D. Something that can be corrected 

Answer: C. Something that cannot be corrected 

32. Why was Anne's entire class nervous? 

A. Because of a forthcoming meeting in which the teachers decide who will be promoted to the next class. 
B. Because they didn't do the homework 
C. Because they failed to complete an assignment 
D. Because the headmistress was angry. 

Also Read:  [Free PDF] Speech Writing MCQs With Answers | CBSE Class 11-12 [TERM 1]

Answer: A. Because of a forthcoming meeting in which the teachers decide who will be promoted to the next class. 

33. Why did Anne get angry at the two boys behind her? 

A. They weren't paying attention in class. 
B. They were making bets all day on who was going to pass and who wasn't. 
C. They were not studying. 
D. They were disturbing Anne. 

Answer: B. They were making bets all day on who was going to pass and who wasn't.

34. The only subject Anne was not quite about passing was _____. 

A. English 
B. Maths
C. Science 
B. History 

Answer: B. Maths

35. Who was Mr Keesing? 

A. Anne's mathematics teacher
B. Anne's science teacher
C. Anne's English teacher 
D. Anne's history teacher 

Answer: A. Anne's mathematics teacher 

36. Why was Mr Keesing annoyed with Anne? 

A. She didn't complete her homework. 
B. She talked too much. 
C. She didn't study well. 
D. She skipped his classes. 

Answer: B. She talked too much. 

37. Mr Keesing gave Anne an essay topic. What was the topic? 

A. A letterbox
B. A mailbox
C. A chatterbox 
D. A store box

Answer: C. A chatterbox 

38. Which trait did Anne say she has inherited from her mother? 

A. Talking too much 
B. Reading aloud 
C. Daydreaming 
D. Not good in studies 

Answer: A. Talking too much 

39. What was the second essay topic that Mr Keesing assigned to Anne Frank? 

A. A letterbox
B. A mailbox
C. A chatterbox 
D. An incorrigible chatterbox

Answer: D. An incorrigible chatterbox 

40. What was the third essay topic that Mr Keesing assigned to Anne Frank? 

A. A tiny letterbox
B. A red mailbox
C. Quack, Quack, Quack, Said Mistress Chatterbox 
D. A huge store box

Answer: C. Quack, Quack, Quack, Said Mistress Chatterbox 

41. What was Anne's poem 'Quack, Quack, Quack, Said Mistress Chatterbox' about? 

A. A duck family where the father duck bites the baby ducklings to death because they quacked too much. 
B. A group of ducks who quacked too much. 
C. A box that quacked. 
D. Her own life. 

Answer: A. A duck family where the father duck bites the baby ducklings to death because they quacked too much.

42. What happened after Anne submitted her poem 'Quack, Quack, Quack, Said Mistress Chatterbox'? 

A. She was scolded. 
B. She was praised. 
C. She was allowed to talk in class. 
D. She was asked to call her parents. 

Answer: C. She was allowed to talk in class. 

43. What do you mean by 'compound' words? 

A. Words formed by the joining of two or more words. 
B. Words formed by dividing a word. 
C. A single long word.
D. Words formed by the joining of four words. 

Answer: A. Words formed by the joining of two or more words. 

  • Choose the correct meaning of the following compound words:

44. Heartbreaking

A. producing great sadness
B. missing home and family very much
C. an occasion when vehicles/machines stop working
D. think about pleasant things, forgetting about the present

Answer: A. Producing great sadness 

45. Homesick 

A. an informal word which means a very stupid person
B. missing home and family very much
C. producing great sadness
D. obeying and respecting the law

Answer: B. Missing home and family very much

46. Blockhead 

A. an informal word which means a very stupid person
B. an occasion when vehicles/machines stop working
C. missing home and family very much
D. producing great sadness

Answer: A. an informal word which means a very stupid person

47. Law-abiding 

A. missing home and family very much
B. an informal word which means a very stupid person
C. an occasion when vehicles/machines stop working
D. obeying and respecting the law

Answer: D. obeying and respecting the law

48. Overdo

A. do something to an excessive degree
B. missing home and family very much
C. an informal word which means a very stupid person
D. an occasion when vehicles/machines stop working

Answer: A. do something to an excessive degree

49. Daydream

A. missing home and family very much
B. producing great sadness
C. think about pleasant things, forgetting about the present
D. obeying and respecting the law

Answer: C. think about pleasant things, forgetting about the present

50. Breakdown

A. missing home and family very much
B. producing great sadness
C. an occasion when vehicles/machines stop working
D. think about pleasant things, forgetting about the present

Answer: C. an occasion when vehicles/machines stop working

51. Output 

A. do something to an excessive degree
B. an informal word which means a very stupid person
C. something produced by a person, machine, or organization
D. missing home and family very much

Answer: C. something produced by a person, machine, or organization

52. What do you mean by a 'phrasal verb'? 

Also Read:  [with PDF] Notice Writing MCQs | Q&A | CBSE Class 11-12 [TERM 1]

A. A verb followed by a preposition or an adverb. 
B. A verb before a sentence. 
C. A verb after a noun. 
D. A verb after a sentence. 

Answer: A. A verb followed by a preposition or an adverb. 

  • Choose the correct meaning of the following phrasal verbs:

53. Get on

A. perform or make progress in a specified way
B. have a good relationship with
C. speak or write without focus
D. compensate

Answer: A. perform or make progress in a specified way

54. Run away

A. not promoted
B. compensate
C. leave or escape from a place, person, or situation
D. have a good relationship with

Answer: C. leave or escape from a place, person, or situation

55. Run out of

A. (of a supply of something) be used up
B. not promoted
C. go to the next grade
D. go straight to the topic

Answer: A. (of a supply of something) be used up

56. Reach out to

A. seek to establish communication with someone, with the aim of offering or obtaining assistance or cooperation
B. leave or escape from a place, person, or situation
C. give an assignment (homework) to a person in authority (the teacher)
D. have a good relationship with

Answer: A. seeks to establish communication with someone, with the aim of offering or obtaining assistance or cooperation

57. Plunge in

A. go straight to the topic
B. go to the next grade
C. not promoted
D. compensate

Answer: A. go straight to the topic

58. Kept back

A. go to the next grade
B. not promoted
C. go straight to the topic
D. compensate

Answer: B. not promoted

59. Move up

A. compensate
B. go to the next grade
C. compensate
D. have a good relationship with

Answer: B. go to the next grade

60. Ramble on

A. go straight to the topic
B. have a good relationship with
C. make (them) remain quiet
D. speak or write without focus

Answer: D. speak or write without focus

61. Get along with

A. not promoted
B. (of a supply of something) be used up.
C. leave or escape from a place, person, or situation
D. have a good relationship with

Answer: D. have a good relationship with

62. Calm down

A. leave or escape from a place, person, or situation
B. make (them) remain quiet
C. not promoted
D. go to the next grade

Answer: B. make (them) remain quiet

63. Stay in

A. stay indoors
B. (of a supply of something) be used up.
C. not promoted
D. go to the next grade

Answer: A. stay indoors

64. Make up for

A. not promoted
B. go to the next grade
C. compensate
D. go straight to the topic

Answer: C. Compensate 

65. Hand in 

A. give an assignment (homework) to a person in authority (the teacher)
B. go to the next grade
C. leave or escape from a place, person, or situation
D. go straight to the topic

Answer: A. give an assignment (homework) to a person in authority (the teacher)

66. What do you mean by 'idioms'? 

A. Idioms are groups of words with a fixed order, and a particular meaning, different from the meanings of each of their words put together. 
B. Idioms are verbs followed by a preposition or an adverb.
C. Idioms are words formed by the joining of two or more words.
D. Idioms are long phrases without any meaning. 

Answer: A. Idioms are groups of words with a fixed order, and a particular meaning, different from the meanings of each of their words put together. 

67. What do you mean by 'contracted forms' of words? 

A. Short forms (I have = I've)
B. Full forms
C. A combination of two or more words
D. A combination of two or more verbs

Answer: Try answering this question in the comment section below. And please join us on Telegram to know the right answer to this question. 


These were our model MCQs based on the chapter, 'From the diary of Anne Frank'. I hope that going through this session helped you gain an understanding of the question mentality and demand of CBSE. For your further help, you can download this entire session and store it as a PDF. If you have liked this initiative and found the session useful, kindly leave a quick comment to let us know. Don’t forget to check out the other important sessions on our website. Besides, if you want me to cover such MCQ sessions on any specific topic of English literature/language, please let us know that as well.

To get the latest update about our upcoming sessions please join our telegram channel. Thank you for being with us. Best of luck with your exam.

MCQs for CBSE Class 10 English with Answers First Flight Prose:

CHAPTER-1: A Letter To God MCQs
CHAPTER-2: Nelson Mandela MCQs
CHAPTER-3: Two Stories about Flying MCQs
CHAPTER-4: The Hundred Dresses - I
CHAPTER-5: The Hundred Dresses - II

Join us on Telegram