[FREE PDF] Fire And Ice Poem MCQs | First Flight Poem 2 [TERM 1]

Dear students, recently, CBSE announced that they will be gradually revising the question pattern in the upcoming examinations for almost all subjects, including English. They declared that from now on, at least 50% of the total questions will be multiple-choice based(MCQs). Based on this decision of the board, we have decided to come up with sessions discussing model MCQs as per the guidelines.

Previously we have conducted several sessions discussing MCQs related to stories and poems from the syllabus of class 10. This session is going to be focused on MCQs exclusively based on Class 10 English First Flight Poem 2, 'Fire and Ice'. So, let’s get started.

Feature image of Fire And Ice Poem MCQs With Answers

Short Summary of Fire And Ice

In the poem 'Fire and Ice', the poet talks about the increasing greed, jealousy, hatred, cruelty and insensitivity in the hearts of people. He says that if these self-destructing emotions are left unchecked, the world will surely end. Some people say that the world will end in fire, i.e., the cause of the destruction will be the burning desires of people, their greed, lust, avarice and cruelty. Others think that the world will end in ice, or, the cause of the destruction will be people's coldness towards one another, their insensitivity, indifference and hatred. 

The poet says that he thinks the world will be destroyed because of the uncontrolled fire of people's greed. But if the world has to be destroyed twice, he says that he has seen enough coldness and hatred among people to know that 'ice' is also equally destructive. 

Fire And Ice Poem MCQs With Answers

  1. Who wrote the poem 'Dust of Snow'? 

A. Robert Frost 
B. Rudyard Kipling 
C. Robert F. Lee
D. Maya Angelou 

Answer: A. Robert Frost 

2. What is the full name of Robert Frost? 

A. Robert Charles Frost
B. Robert Lee Frost 
C. Robert Frost Lee
D. Charles Robert Frost 

Answer: B. Robert Lee Frost

3. When was Robert Frost born? 

Also Read:  [FREE PDF] From The Diary Of Anne Frank MCQs | CBSE Class 10 English Chapter 4 [TERM 1]

A. 26 March 1864
B. 26 March 1874
C. 27 March 1878
D. 27 March 1876

Answer: B. 26 March 1874

4. When did Robert Frost die? 

A. 29 January 1963
B. 30 January, 1964
C. 29 June 1963
D. 30 June 1964

Answer: A. 29 January, 1963

5. Which of these is written by Robert Frost? 

A. The road not taken
B. If
C. Phenomenal woman 
D. Not waving but drowning 

Answer: A. The road not taken

6. Which of these is not written by Robert Frost? 

A. Mending wall
B. My boy Jack 
C. Nothing gold can stay
D. Birches 

Answer: B. My boy Jack 

7. What does the word 'perish' mean? 

A. Die
B. Dive
C. Life
D. Live

Answer: A. Die

8. What does the word 'suffice' mean? 

A. Be harmful 
B. Be sufficient 
C. Be insufficient 
D. Not enough 

Answer: B. Be sufficient 

9. What are the two ways in which people think the world will end? 

A. In grief and snow
B. In fire and ice
C. In water and fire
D. In fire and volcano 

Answer: B. In fire and ice

10. Which idea does the poet favour more? 

A. The world will end in fire 
B. The world will end in ice
C. The world will end in the snow
D. The world will end in a volcanic eruption 

Answer: A. The world will end in fire

11. What does the poet say about ice? 

A. He says that ice cannot destroy the world. 
B. He says the fire is better than ice. 
C. He says that he has seen enough cold-hearted, insensitive and indifferent people to know that ice is as destructive as fire. 
D. He prefers ice over the fire. 

Answer: C. He says that he has seen enough cold-hearted, insensitive and indifferent people know that ice is as destructive as fire. 

12. Which one of these is a 'fire'-like trait? 

A. Coldness
B. Indifference 
C. Greed
D. Insensitivity 

Also Read:  [FREE PDF] Dust Of Snow Poem MCQs | Class 10 First Flight Poem 1 [TERM 1]

Answer: C. Greed

13. Which one of these is an 'ice'-like trait? 

A. Lust
B. Indifference 
C. Avarice 
D. Greed

Answer: B. Indifference 

14. What does the poet mean by 'fire' and 'ice'? 

A. The self-destructing human emotions 
B. The elements of nature
C. The sorrows and pain 
D. The happiness and joy

Answer: A. The self-destructing human emotions 

15. The poet says that human beings have no control over their _____. 

A. Pain
B. Pleasure 
C. Desires
D. Hunger

Answer: C. Desires

16. Why does the poet feel the world is going to end? 

A. Because of increasing natural disasters 
B. Because of the immeasurable greed, jealousy, hatred, and insensitivity of people. 
C. Because of rapidly growing global warming. 
D. Because the sun is getting colder. 

Answer: B. Because of the immeasurable greed, jealousy, hatred, and insensitivity of people. 

17. How can we prevent the world from being destroyed? 

A. By becoming more kind, compassionate and caring towards each other and the world. 
B. By becoming greedy. 
C. By becoming indifferent to the suffering in the world. 
D. By hating and fighting with each other. 

Answer: A. By becoming more kind, compassionate and caring towards each other and the world. 

18. "From what I've tasted of desire" - what is the desire that the poet is talking about? 

A. Desire to eat delicious food
B. Desire to enjoy fire and ice
C. The uncontrolled human desire and greed
D. The desire to help others

Answer: C. The uncontrolled human desire and greed

19. What does 'fire' represent in the poem 'Fire and Ice'? 

A. The desires burning in people's hearts
B. The indifference and hatred in people's hearts
C. The balance of emotions 
D. The cold-hearted people 

Answer: A. The desires burning in people's hearts

20. What does 'ice' represent in the poem 'Fire and Ice'? 

A. The desires burning in people's hearts
B. The indifference and hatred in people's hearts
C. The balance of emotions 
D. The cold-hearted people 

Also Read:  [FREE PDF] The Ball Poem MCQs With Answers for CBSE Class 10 [TERM 1]

Answer: B. The indifference and hatred in people's hearts

21. Why does the poet prefer fire over ice? 

A. The flames of greed and desire would destroy the world sooner than the icy coldness of indifference and hatred. 
B. Fire is warmer and hence, better. 
C. The poet doesn't like the cold. 
D. The poet likes fire. 

Answer: A. The flames of greed and desire would destroy the world sooner than the icy coldness of indifference and hatred.

22. Which among these examples show cold-heartedness? 

A. Not finishing a project in time. 
B. Not going out to play. 
C. Not giving food to a starving beggar. 
D. Giving money to beggars. 

Answer: C. Not giving food to a starving beggar. 

23. What is the meaning of the word 'avarice'? 

A. Extreme greed for wealth or material gain 
B. A type of rice 
C. Cold-hearted 
D. Sadness

Answer: A. Extreme greed for wealth or material gain 

24. What does indifference mean? 

A. Not different 
B. Lack of interest, concern, or sympathy 
C. Interesting 
D. Similar in nature

Answer: B. Lack of interest, concern, or sympathy 


These were our model MCQs based on the poem 'Fire and Ice'. I hope that going through this session helped you gain an understanding of the question mentality and demand of CBSE. For your further help, you can download this entire session and store it as a PDF. If you have liked this initiative and found the session useful, kindly leave a quick comment to let us know. Besides, if you want me to cover such MCQ sessions on any specific topic of English literature/language, please let us know that as well. And, don’t forget to check out our previous sessions on our website. Any kinds of suggestions are always welcome. 

To get the latest update about our upcoming sessions please join our telegram channel. Thank you for being with us. Have an excellent exam ahead. 

Join us on Telegram