English Compositions' Icon (1)

[FREE PDF] The Ball Poem MCQs With Answers for CBSE Class 10 [TERM 1]

Dear students, recently CBSE announced that they will be gradually revising the question pattern in the upcoming examinations for almost all subjects, including English. They declared that from now on, at least 50% of the total questions will be multiple-choice based questions (MCQs). Based on this decision of the board, we have decided to come up with sessions discussing model MCQs as per the guidelines.

This session is going to be focused on MCQs exclusively based on Class 10 English First Flight Book Poem 5, 'The Ball Poem'. 

Feature image of The Ball Poem MCQs

The Ball Poem Short Summary

'The Ball Poem' talks about the grief of a boy who has just lost his ball. The ball is not very expensive, costing only a dime. He can go and buy another one, but it will not have all the precious memories of his childhood attached to it. They are gone with his old ball. The poet saw the boy playing with the ball and how the ball bounced down the street and fell into the water.

The boy is so shocked and grief-stricken that he can't even move. The poet says that buying him another ball won't help. This is a lesson for the boy that he needs to take care of his things because people lose their things in this world all the time. One has to be okay with letting things go no matter how precious they are. And to stand up again and keep going. 

The Ball Poem MCQs With Answers

  1. Who wrote 'The Ball Poem'? 

A. Jeffrey Archer 
B. John Berryman
C. Maya Angelou 
D. Robert Frost 

Answer: B. John Berryman

2. What happened to the boy's ball? 

A. The ball went bouncing down the street, into the water
B. The ball fell into a drain
C. The ball went into a hole
D. The ball fell into a ditch

Answer: A. The ball went bouncing down the street, into the water

3. Where did the ball end up? 

A. In a drain
B. In the water
C. In a ditch
D. In a hole

Answer: B. In the water

4. How did the boy react? 

A. The boy was shocked and in great grief
B. The boy was angry
C. The boy was happy 
D. The boy started crying 

Answer: A. The boy was shocked and in great grief

5. Why does the post say that there is no use in saying 'O there are other balls'? 

A. Because there were no other balls
B. Because the lost ball had precious memories attached to it 
C. Because the ball was expensive 
D. Because the boy didn't like balls

Also Read:  [FREE PDF] A Letter To God MCQs | CBSE Class 10 English Chapter 1 [TERM 1]

Answer: B. Because the lost ball had precious memories attached to it

6. Why was the ball so special for the boy? 

A. It was expensive 
B. It was unique 
C. It had the precious memories of the boy's childhood attached with it
D. It was limited edition 

Answer: C. It had the precious memories of the boy's childhood attached to it

7. Why is buying another ball worthless? 

A. Because a new ball will not have the same significance as the ball he played within his childhood 
B. Because it was a limited edition ball
C. Because the boy doesn't want it anymore 
D. Because the boy is angry 

Answer: A. Because a new ball will not have the same significance as the ball he played within his childhood 

8. How does the boy sense his first responsibility? 

A. Falling down makes him want to get up
B. Losing his precious ball makes him understand that he should take care of his things 
C. He wants to swim in the river
D. He needs to study to get a good job

Answer: B. Losing his precious ball makes him understand that he should take care of his things 

9. What is the responsibility? 

A. To take care of his things and to learn that nothing in this material world is permanent 
B. To take care of his parents 
C. To focus on his studies 
D. To spend money wisely 

Answer: A. To take care of his things and to learn that nothing in this material world is permanent 

10. Why does the poet not offer money to the boy? 

A. The poet doesn't have any money 
B. He thinks that a new ball wouldn't bring back the precious memories that were lost with the old ball and the boy needs to learn the truth of losing things in this world. 
C. The ball is expensive 
D. The poet is a miser

Answer: B. He thinks that a new ball wouldn't bring back the precious memories that were lost with the old ball and the boy needs to learn the truth of losing things in this world. 

11. What does 'in the world of possessions' mean? 

A. In a possessive world
B. In a world that is possessed by ghosts
C. In a material world
D. In a spiritual world

Answer: C. In a material world

12. What is the boy learning from the loss of the ball? 

Also Read:  [Free PDF] Speech Writing MCQs With Answers | CBSE Class 11-12 [TERM 1]

A. No material possession is permanent (irrespective of how precious it is) and you have to be okay with letting go. 
B. He needs to buy another ball. 
C. He should not play all the time. 
D. He should focus on his studies. 

Answer: A. No material possession is permanent (irrespective of how precious it is) and you have to be okay with letting go.

13. What does the ball symbolise? 

A. A round toy
B. Memories and the innocence of childhood 
C. A cricket ball
D. A football 

Answer: B. Memories and the innocence of childhood 

14. How much does the ball cost? 

A. A dime
B. A penny 
C. 18 cents 
D. 19 cents

Answer: A. A dime

15. What does the poet say happens in this world all the time? 

A. People play with balls
B. Things are lost, people take other people's things
C. People go to work
D. Balls are important 

Answer: B. Things are lost, people take other people's things

16. What do people need to learn in this world (in reference to the poem)? 

A. That they will lose things and have to be okay with it and carry on. 
B. To learn to be happier
C. To learn to love each other 
D. To be playful 

Answer: A. That they will lose things and have to be okay with it and carry on. 

  • Choose the correct meaning of the following words/phrases:

17. Merrily 

A. In a cheerful way
B. In a sorrowful way
C. In an angry way
D. In a depressed way

Answer: A. In a cheerful way

18. Bouncing 

A. Moving/jumping quickly after being hit
B. Moving slowly 
C. Moving sideways
D. Jumping into water

Answer: A. Moving/jumping quickly after being hit

19. Shaking grief 

A. Sad
B. Not affected by grief 
C. Overwhelmed with grief 
D. Shaking 

Answer: C. Overwhelmed with grief 

20. Fixed (in his spot) 

A. In the sun
B. Basking 
C. Immobile
D. Spotted

Answer: C. Immobile 

21. Rigid

A. unable to bend or be forced out of shape
B. Very flexible 
C. Loose
D. Soft

Answer: A. unable to bend or be forced out of shape

22. Trembling 

A. Shaking or quivering 
B. Playing an instrument 
C. A type of instrument 
D. Running fast

Answer: A. Shaking or quivering 

23. Staring down

A. Look at with fixed eyes
B. Look at the stars
C. Stars looking down 
D. Stars falling down

Answer: A. Look at with fixed eyes

24. Harbour 

Also Read:  [FREE PDF] From The Diary Of Anne Frank MCQs | CBSE Class 10 English Chapter 4 [TERM 1]

A. Water
B. Biscuit 
C. River
D. Port

Answer: D. Port 

25. Intrude 

A. put oneself deliberately into a place or situation where one is unwelcome or uninvited
B. Stay away from a situation 
C. Go to a place with invitation 
D. Not accept an invitation 

Answer: A. put oneself deliberately into a place or situation where one is unwelcome or uninvited

26. A dime 

A. A 10-cent coin
B. Two pennies 
C. A 15-cent coin
D. A 50-cent coin

Answer: A. A 10-cent coin

27. Worthless 

A. Good quality 
B. Have no real value or use
C. Very useful 
D. Worth the time 

Answer: B. Have no real value or use

28. Responsibility 

A. The state of having a duty to deal with something 
B. Being free from all duties 
C. Responding to people 
D. Not responding to people 

Answer: A. The state of having a duty to deal with something 

29. Possessions 

A. something that is owned or possessed 
B. Not owned by anyone 
C. Not owning anything 
D. Being free

Answer: A. something that is owned or possessed

30. Desperate 

A. having a great need or desire for something
B. not having any need or desires 
C. being sorrowful 
D. being happy 

Answer: A. having a great need or desire for something

31. Epistemology 

A. unable to bend or be forced out of shape
B. something that is owned or possessed
C. the theory of knowledge
D. having a great need or desire for something

Answer: C. the theory of knowledge

32. Epistemology of loss

A. the study to learn the nature of loss
B. the theory of knowledge
C. having a great need or desire for something.
D. something that is owned or possessed

Answer: answer this question in the comment section below. To know the right answer to this question kindly join our Telegram channel. 


These were our model MCQs based on 'The Ball Poem'. I hope that going through this session helped you gain an understanding of the question mentality and demand of CBSE. For your further help, you can download this entire session and store it as a PDF. If you have liked this initiative and found the session useful, kindly leave a quick comment to let us know. Besides, if you want me to cover such MCQ sessions on any specific topic of English literature/language, please let us know that as well.

To get the latest update about our upcoming sessions please join our telegram channel. Thank you for being with us. Have an excellent exam ahead. 

Join us on Telegram